Kijevi csirkegolyó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kijevi csirkegolyó

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 kávéskanál fekete bors
  • 25 dkg sajt
  • 5 dkg margarin vagy vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 gerezd fokhagyma (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyem (kis)
  • 1 csipet só (nagy)
  • 15 dkg finomliszt
  • 3 tojás (nagyobb)
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 2 tk szezámmag
  • 5 dl napraforgó olaj

Elkészítése:

A csirkemellet ledaráljuk, majd sózzuk és borsozzuk. Diónyi golyókat hengergetünk belőle. Eredeti recept szerint 30 db-ot, nekem csak 25 lett belőle.

A sajtot egy tálkába reszeljük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a szobahőmérsékletű margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, az előzőleg apróra vágott, friss petrezselyemlevelet és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk és apró golyókat formázunk belőle.

A húsgolyókat ellapítjuk, majd egy-egy apró sajtgolyót teszünk mindnek a közepébe és csinos gombóccá sodorjuk.

Három tálkát készítünk. Az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba pedig a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsát rakjuk.

A fenti sorrendben bepanírozzuk a megtöltött golyókat.

Egy magasabb edényben olajt forrósítunk és közepestől picit kisebb lángon, kb 7-9 perc alatt szép barnára sütjük a golyókat.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajt lecsöpögni. Azonnal, melegen tálaljuk.

Hullámos burgonyát sütöttem mellé.

Jó étvágyat kívánok hozzá!