Vajas puffancs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Vajas puffancs

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1,5 kk só
  • 4 ek olaj
  • 1 ek tejföl

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej
  • csipet só

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk.

Az élesztőt a langyos tejben 1 mk cukorral felfuttatjuk.

A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, majd a többi hozzávalóval együtt dagasztjuk, addig, míg a tészta szép szálas nem lesz.

A tésztát letakarv duplájára kelesztjük.

Ha a tészta megkelt lisztezett deszkára borítjuk és két cipót formázunk belőle.

Téglalap alakúra nyújtjuk az egyiket, kb 20*30 cm-re, 3 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkok felső részére egy teáskanál vajat teszünk és feltekerjük.

A maradék tésztát ugyanígy készítjük el.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.

A tejet, tojássárgát és sót összekeverjük és a puffancsokat lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk.
A vaj kifolyik a tésztából, ettől lesz finom roppanós az alja.

Fél órát pihentetjük, majd 175 fokra melegített sütőben megsütjük pirosra kb 25 perc alatt.