Darált húsos rakott krumpli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Darált húsos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 9 nagyobb burgonya
  • 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só vagy ételízesítő
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1 kk őrölt majoránna
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 ek zsiradék

Tetejére:

  • a párolt hús szaftja
  • 2 nagy ek tejföl
  • 15 dkg félzsíros sajt
  • 1 ek aprított kapor
  • 1 kk só
  • kevés őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyákat megmossuk és enyhén sós vízben héjában félpuhára főzzük, majd meghámozzuk és félretesszük.

Miközben fő a burgonya, a húst a szalonnával és a hagymákkal apró lyukú tárcsával ledaráljuk és egy edénybe téve ráöntünk 1 dl vizet, majd lassú lángon pároljuk.

Miután a hús kifehéredett és szaftot enged, hozzáadjuk a fűszereket és a lehéjazott, majd a kisebb kockákra vágott paradicsomot és legalább 25 percig pároljuk, illetve lassan rotyogtatjuk, amíg az ízek összefőnek.

Miután elkészült, oldalra billentve és az edény alá támasztva hagyjuk, hogy a keletkezett fűszeres szaft átfolyjon az egyik oldalra, mert arra a végén szükség lesz!

Egy közepes méretű tepsit kikenünk az 1 ek zsiradékkal és a burgonyákat karikára vágva, majd a párolt hússal elosztva belerétegeljük a tűzálló tálba vagy tepsibe úgy, hogy krumplival zárjuk a felső sort!

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A megmaradt szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot és a fűszereket, jól összekeverjük és bevonjuk vele a burgonyák tetejét.

Betesszük a sütőbe és 35-40 perc alatt szép pirosra megsütjük!

Miután elkészült 8-10 percet pihentetjük és kenyérrel, ízlés szerint savanyúsággal tálalható!

Jó étvágyat kívánok!