Erdélyi sertéstokány rizzsel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Erdélyi sertéstokány rizzsel

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés hús
  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 szál zellerzöld
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint

A körethez:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre húsleves lé vagy víz
  • 1 ek étolaj
  • 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítése:

A húst csíkokra vágjuk, majd megmossuk és lecsepegtetjük.

A füstölt szalonnát szintén felcsíkozzuk, majd forró lábosban kisütjük a zsírját, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.

Kicsit összepirítjuk, majd hozzákeverjük az előkészített húst és fehéredésig sütjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük a fehérborral és egy dl vízzel.

Összekeverjük, ha felforrt, fedővel letakarva közepes tűzön puhára pároljuk és ha közben túlságosan elfőne a szaftja, kevés vízzel pótoljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, beleszórjuk az aprított zellerzöldet és ha elkészült, forrón tálaljuk.

1 evőkanál olajon megpirítjuk a megmosott rizst, őrölt borssal enyhén megszórjuk és ráöntjük a húsleves levét vagy vizet.

Fedő alatt lassú tűznél hagyjuk duzzadni, főni. Ezután a felforrósított sütőbe toljuk és ott dagad készre.