Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Díszítés:
Karamellszósz:
Elkészítése:
A karamellszószt a torta megkezdése előtt minimum 4-5 óráhosszával készítsük el, majd tegyük hűtőbe.
Egy lábasban feltesszük a cukrot alacsony lángon karamellizálni. Az egyik titka a jól sikerült karamellszósznak az, hogy ezt minél alacsonyabb lángon tegyük. Kicsit várni kell vele, de még így is 10 perc alatt készen lesz. Néha bele lehet kavarni.
Szóval, amikor már szinte felolvadt a cukor, akkor vegyük le a tűzről. Ez a második titok, így tuti nem ég oda. Hozzáadjuk a tejszínt, majd a vajat és legvégül a sót.
A tejszín szobahőmérsékletű legyen. A vaj pedig hideg.
Sűrűn keverjük, addig amíg egynemű nem lesz és szépen minden bele nem olvad.
Ezután egy tálba vagy a lábasnál nagyobb edénybe tesszük, amibe öntünk hideg vizet. Így hamarabb visszahűl, és ezután mehet a hűtőbe
Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd felolvasztunk 10 dkg csokoládét és kenőecset segítségével mindenhol körbekenjük.
Közben az egyik ostyalapot nedves konyharuhába tesszük, így kicsit puhul és könnyebb lesz vele dolgozni (vágni, behelyezni). Kb 5-6 perc elég neki, nem szeretnénk hogy elázzon, csak kicsivel puhább legyen. Mialatt körbekenjük a tortaformát, az épp készen is lesz.
Ezután a tortaformát ráhelyezzük az ostyalapra és késsel körbevágjuk. A tortaforma oldalát is kivágjuk, kb akkorát próbáljunk szélességre amekkora a tortaforma oldala.
Olvasztunk még egy kevés csokoládét és a kivágott ostyák mindegyikének egyik oldalát megkenjük vele, majd a formába tesszük, oda tapasztjuk a csokis felére.
Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
Felverjük a tejszínt ízesítjük vaníliával és hozzáadjuk a zselatint is.
Kivesszük a tortaformát a hűtőből és a krém 2/3-át beletesszük. Középen hagyunk a karamellnek egy kis helyet, majd mutatom képen hogyan. Ebbe a körbe öntjük a karamellszószt, majd befedjük a maradék tejszínnel szintig (a forma tetejénél és nem tovább).
Kivágjuk a második ostyalapot is kerek formára. Ez lesz a torta teteje. Rátesszük, eligazítjuk, majd a maradék csokival megkenjük úgy, hogy kb 50 grammot hagyjuk majd a díszítéshez.
Díszítés előtt 2 órára tegyük fagyasztóba, majd amikor kivesszük, fordítsuk meg, így a felső része lesz az alja.
Ezután a fóliát húzzuk le róla. Ügyeljünk arra, hogy sehol se maradjon. Megkenjük ezt is olvasztott csokival mindenhol, majd bevonjuk mogyoróval és tovább díszítjük ízlés szerint.
1 éjszakára tegyük fagyasztóba tálalás előtt. Így nem folyik szét idő előtt a karamell. Utána is fagyasztóban tároljuk.
Jó étvágyat hozzá!