Túrós táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Túrós táska

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • csipet só
  • 2 dl langyos tej (szükség szerint)

A töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg mazsola

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

Pár kanál langyos tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. A tojássárgáját, olajat, csipet sót is hozzáadjuk, végül annyi langyos tejet, hogy félkemény tésztát kapjunk.

Bedagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezzük és duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.

Ha megkelt, óvatosan átgyúrjuk, majd kinyújtjuk fél centisre és 10*10 cm-es négyzeteket vágunk belőle, majd megtöltjük. A két szemközti csúcsot összefogjuk és megtekerjük.

A töltelékhez a túrót a tojássárgájával, cukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával elkeverjük. Végül hozzáadjuk a tojás felvert habját is.

Sütőpapíros vagy zsírozott tepsibe tesszük. Felvert tojással megkenjük.

Begyújtjuk a sütőt és betoljuk a batyukat. Szép barnára sütjük. Porcukrozva tálaljuk!