Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 30 dkg darált tepertő, só és bors

A kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejbe belemorzsljuk az élesztőt és elkeverjük, feloldjuk benne, de nem kell megvárni, hogy megkeljen!

A többi hozzávalót (a tepertő kivételével) egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztőts tejet és összegyúrjuk az egészet.

A tepertőhöz ízlés szerint adunk sót és borsot, majd az egészet alaposan összekeverjük.

A kész tésztát vékonyra kinyújtjuk, egyenletesen rákenjük az ízesített tepertőt, majd összehajtogatjuk és letakarjuk.

20 perc múlva ismét kinyújtjuk és összehajtogatjuk. A pihentetést és nyújtást még kétszer megismételjük.

A negyedik hajtogatás után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsákat, felvert tojással lekenjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük, közben pihentetjük a tepsiben a pogácsákat. Ha a sütő bemelegedett, akko kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.