Pozsonyi kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pozsonyi kifli

Hozzávalók 24 kiflihez:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 1 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • kb 1,5 dl hideg tej

Töltelék:

  • 40 dkg darált dió
  • 24 dkg kristálycukor
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • mazsola ízlés szerint
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
  • kb 1,5-2 dl víz

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A vizet a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a többi, összekevert hozzávalóra és hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is elkészíthetjük.

A tészta hozzávalóiból rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell felfuttatni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat!

Az elkészített tésztánkat fél órát pihentessük a hűtőben becsomagolva.

Ezután osszuk el 24 darabra, kb 3,6 dkg-os egy adag.

A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb 2 mm vastagságúnak kell lennie.

A tölteléket osszeuk el 24 részre és tegyük a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel és hajtsuk kapocs alakúra.

Helyezzük sütőpapíros tepsire, kenjük le tojássárgájával, majd tegyük őket hűvös, szellős helyre és hagyjuk megszáradni.

Kb másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével. Szintén kb másfél órát kell száradnia, cserepesednie.

Előmelegített sütőben, 180–190 fokon kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük.