Kati szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kati szelet

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg sertészsír
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • kb 3 dl tej

A töltelékhez:

  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek lekvár vagy dzsem (lehetőleg barack)
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 15 ml rumaroma
  • kb 2 dl tej
  • vanília ízlés szerint

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítése:

A zsírt kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül annyi tejet gyúrunk bele, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

3 egyenlő részre osztjuk és kettőt kinyújtjuk a tepsi méretére, a harmadik maradhat vastagabb, az a töltelékbe kell. Egy tepsi hátulját enyhén megvajazzuk/lisztezzük és a lapokat egyenként kisütjük előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb 10 perc alatt.

Inkább világos maradjon a tészta, amikor a széle már kezd pirulni, akkor vegyük ki. A kisült lapokat egymásra rakva félretesszük.

Az egyik kisült lapot apró darabokra összetördeljük, beletesszük egy tálba. A tejet a vaníliás cukorral összekeverjük, meglocsoljuk vele az összetördelt lapot. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumaromát és a kakaóport, jól összekeverjük.

A vajat a porcukorral simára keverjük, majd összekeverjük a kakaós-barackos masszával.

Az egyik lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, erre ráhelyezzük a másik lapot és nagyon picit rányomkodjuk.

A mázhoz a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük a gőz felett (kb 20-25 perc alatt).

Ezzel a habbal óvatosan bevonjuk a sütemény tetejét. Amíg még meleg a hab, addig reszelünk a tetejére csokoládét vagy ha kihűlt, csorgassuk meg olvasztott csokival.

A süteményt másnap szeleteljük forró vízbe mártott, majd megtörölt késsel.