Nelly szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Nelly szelet

Hozzávalók:

  • 16 vékony szelet sertéskaraj
  • 45 dkg sajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 15 dkg bacon
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 1 tk aprított petrezselyemzöld
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 kk vaj vagy bármilyen zsiradék a kenéshez

Elkészítése:

A húst kiklopfoljuk és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük.

Egy jénait vagy tűzálló tálat vékonyan kivajazunk.

A sajtból félreteszünk 8-10 dekányit, a többit a hússzeletekkel rétegekben rakva beletesszük a jénaiba. A tetejére sajt kerüljön, amit kirakunk a baconnel.

A félretett sajthoz hozzáadjuk a petrezselymet, a tejszínt, az étkezési keményítőt (vagy helyette lisztet), sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd összekeverjük és a szalonna peremét körbeöntjük vele. Így megakadályozzuk, hogy a bacon sülés közben felpöndörödjön és a végén egy ízletes sajtszószt is kapunk!

A jénai tetejét letakarjuk alufóliával és 200 fokra melegített sütőbe téve 40-45 percig sütjük, majd levesszük a tetejét vagy az alufóliát és még kb 20 percig pirítjuk.

Miután elkészült legalább 8-10 percet pihentetjük, ezután szépen szeletelhető és a képződött ízletes sajtszósz is folyékony marad.

Bármilyen sültekhez illő körettel tálalható, jómagam rizibizit készítettem mellé.

Jó étvágyat kívánok!