Meggyes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyes szelet

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • csipet só
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1,5 dl olaj

Töltelékhez:

  • 1 kg meggy
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej

Elkészítése:

A lisztet, a sóval és a cukorral összekeverjük, a margarint beledaraboljuk és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojásokat és a kevés langyos tejben felfutatott élesztőt. Adagoljuk hozzá a langyos tejet, annyit hogy jól dagasztható legyen.

Az elején ragacsos lesz a massza, de addig kell dagasztani, míg el nem válik a kezünktől. Hozzáadjuk közben az olajat is, ettől jobban összeàll a tészta.

Meleg helyen 1 órát kelesztjük letakarva.

A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, megszórjuk a cukorral és várunk, hogy a levét kieengedje. Egy edénybe öntjük a meggy levét, hozzáadjuk a felmelegített tejet és a vaníliás pudingport, majd összekeverjük. Lassú tüzön sűrűre főzzük, majd beletesszük a meggyet és összekavarjuk.

A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk és egy nagyobb sütőtepsibe helyezzük, megszórjuk búzzadarával és ráöntjük a meggyet, ezután a másik tésztát is kinyújtjuk és a tetejére helyezzük. A széleit összenyomkodjuk, hogy a meggy ki ne follyon.

Megszúrkáljuk a tetejét és megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Ha nincs meggyszezon, akkor persze üveges meggyel is helyettesíthető.