Bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tasak (7 g) instant élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej

Gesztenyés töltelék (2 rúdhoz):

  • 40 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl tej

Meggyes-mákos töltelék (2 rúdhoz):

  • 20 dkg mák (darálva)
  • 10 dkg meggy (magozva, kinyomkodva)
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

Kenéshez:

  • 2 tojás (szétválasztva)

Elkészítése:

Egy tálba morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.

Egy másik edénybe keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját.

A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé. 4 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből.

A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm vastagra). Erre helyezzük a tölteléket és egyenletesen elkenjük.

A tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre és kissé nyomkodjuk rá. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit egyenletesen.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól 5 cm-re tesszük a rudakat. Szurkáljuk meg villával, kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után kenjük meg a tojásfehérjével is szép vékonyan.

Ha megszáradtak a bejglik, 180 fokos előmelegített sütőben (kb 20-25 perc) alatt készre sütjük.

Gesztenyés töltelék: a gesztenyemasszát kiengedjük szobahőmérsékleten, majd minden hozzávalót egy tálban kikeverünk krémesre.

Meggyes-mákos töltelék: a tejet felforraljuk. Egy tálba öntjük az összes hozzávalóval együtt és jól elkeverjük.