Mini mákos tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Mini mákos tekercs

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl (olíva)olaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 mokkáskanálnyi só

Töltelék:

  • 25 dkg mák (darált)
  • 15 dkg (barna) cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 ml víz
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

Először langyosítsunk meg 1 dl tejet, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejére szórjunk egy kevés lisztet, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni az élesztőt.

Szitáljuk át a lisztet egy mélyebb edénybe, keverjük össze a cukorral, sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és az olajat. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót.

Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le és meleg helyen kelesszük kb 1 órát, amíg duplájára megkel.

Miközben kel a tészta, a töltelékhez először főzzük sziruppá a kétféle cukrot a vízzel, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük bele a darált mákot. Keverjük jól össze és hagyjuk kihűlni.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Miután a tésztánk megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra, kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel szorosan, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk a rudat kb kétujjnyi vastag szeletekre.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd süssük 15-20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.