Csalamádé

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csalamádé

Hozzávalók:
A csalamádéhoz:

  • 2 kis fej káposzta
  • 3 közepes fej lilahagyma
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db kígyóuborka
  • 15 db paprika
  • 50 dkg zöld paradicsom
  • koriandermag ízlés szerint
  • mustármag ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • szemes fekete bors ízlés szerint
  • köménymag ízlés szerint

A felöntőléhez:

  • 4 l víz (hideg)
  • 4 dl ecet (20 %-os)
  • 40 dkg cukor
  • 4 ek só (púpozott ek)
  • 1 kávéskanál borkén
  • 0,5 tk timsó

Elkészítése:

Ez a recept 5 literes üveghez van, persze el lehet osztani kissebb üvegekbe is.

Felaprítjuk a káposztát, a hagymákat, a paprikát, a zöldparadicsomot és az uborkát, alaposan összekeverjük.

4 liternyi vízbe tesszük a cukrot, sót, ecetet, majd a legvégén tesszük bele a borkénport és a timsót, amivel jól elkeverjük.

Az üvegek aljára szórunk mindegyik fűszerből. Az üvegekbe tesszük a zöldséget és ráöntjük az ízesített vizet. Ha kevés lenne, készítünk még hozzá (inkább több lé legyen, mint kevés).

Lezárjuk a savanyúságot és jöhet a tél. Nekem 18 üveg csalamádém lett ebből a mennyiségből.

Tipp:

Mivel szeretjük a csípős savanyúságot, én tettem bele pár karika chili paprikát is.