Áfonyás, krémsajtos csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Áfonyás, krémsajtos csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 600 g liszt
  • 200 g vaj
  • 50 g cukor
  • 50 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg krémsajt
  • 3-4 evőkanál porcukor ízlés szerint
  • 30 dkg fagyasztott áfonya
  • 1/2 evőkanál keményítő

A glazúrhoz:

  • 4 evőkanál áfonyaszörp
  • 10-12 dkg porcukor (a szörptől függ mennyi cukrot vesz fel)

Elkészítése:

A tészta összes hozzávalóit, a vaj kivételével, tegyük egy nagy tálba vagy a robotgép táljába. Dolgozzuk össze egy gombóccá kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével, ez kb 4 perc. Így még elég száraz lesz a tészta, ez rendben van, ne legyen lisztes.

A nagyon puha vajat adjuk a tésztához. Kezdjük el géppel dagasztani kb 8-10 percig, amíg szépen összeáll a tésztánk. Takarjuk le és tegyük meleg helyre és 30-40 perc alatt hagyjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.

Amíg kel a tésztánk, a krémsajtot keverjük ki a porcukorral. Az áfonyára szórjuk rá a keményítőt és rázzuk kicsit össze a gyümölccsel.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük rá a krémsajtot. A krémsajtos tészta tetejére szórjuk rá az áfonyaszemeket. Tekerjük fel jó szorosan a tésztánkat és vágjuk 3-4 cm vastagságúra a tésztát, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőformába.

Tegyük félre 20 percre még kelni az áfonyás tekercseinket.

Tegyük előmelegített sütőbe 190 C°-ra és 35-40 percre és süssük készre a csigákat.

Amíg sülnek a csigák, készítsük el a cukormázat. Egy kisebb tálba mérjük ki a porcukrot. Keverjük hozzá a kb 3-4 evőkanál szörpöt. Először mindig csak kevés szörpöt adagoljunk a porcukorhoz. Jól keverjük ki és így egy sűrű, de még éppen folyékony állagot kell kapnunk.

Hagyjuk kihűlni a csigáinkat, majd a cukormázból mintázunk egy kanál vagy nyomózsák segítségével tetszőleges mintákat a csigák tetejére.

Tipp:

Ebből a tésztából készíthetünk kakaós csigát vagy fahéjasat is, ha megfelezzük tésztát. A keményítőbe forgatott áfonyáról egy szűrő segítségével érdemes lerázni a felesleges keményítőt. Ez a tésztamennyiség 16 db csigához elég. Én most csak fél adagot készítettem.