Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A glazúrhoz:
Elkészítése:
A tészta összes hozzávalóit, a vaj kivételével, tegyük egy nagy tálba vagy a robotgép táljába. Dolgozzuk össze egy gombóccá kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével, ez kb 4 perc. Így még elég száraz lesz a tészta, ez rendben van, ne legyen lisztes.
A nagyon puha vajat adjuk a tésztához. Kezdjük el géppel dagasztani kb 8-10 percig, amíg szépen összeáll a tésztánk. Takarjuk le és tegyük meleg helyre és 30-40 perc alatt hagyjuk, hogy a duplájára keljen a tészta.
Amíg kel a tésztánk, a krémsajtot keverjük ki a porcukorral. Az áfonyára szórjuk rá a keményítőt és rázzuk kicsit össze a gyümölccsel.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki, majd kenjük rá a krémsajtot. A krémsajtos tészta tetejére szórjuk rá az áfonyaszemeket. Tekerjük fel jó szorosan a tésztánkat és vágjuk 3-4 cm vastagságúra a tésztát, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőformába.
Tegyük félre 20 percre még kelni az áfonyás tekercseinket.
Tegyük előmelegített sütőbe 190 C°-ra és 35-40 percre és süssük készre a csigákat.
Amíg sülnek a csigák, készítsük el a cukormázat. Egy kisebb tálba mérjük ki a porcukrot. Keverjük hozzá a kb 3-4 evőkanál szörpöt. Először mindig csak kevés szörpöt adagoljunk a porcukorhoz. Jól keverjük ki és így egy sűrű, de még éppen folyékony állagot kell kapnunk.
Hagyjuk kihűlni a csigáinkat, majd a cukormázból mintázunk egy kanál vagy nyomózsák segítségével tetszőleges mintákat a csigák tetejére.
Ebből a tésztából készíthetünk kakaós csigát vagy fahéjasat is, ha megfelezzük tésztát. A keményítőbe forgatott áfonyáról egy szűrő segítségével érdemes lerázni a felesleges keményítőt. Ez a tésztamennyiség 16 db csigához elég. Én most csak fél adagot készítettem.