Erdeigyümölcsös, tejfölkrémes torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Erdeigyümölcsös, tejfölkrémes torta

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
Tészta:

  • 250 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • fél üvegcse vaníliaaroma vagy 1 cs vaníliás cukor
  • 80 g vaj vagy margarin

Töltelék:

  • 500 ml tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 200 g porcukor
  • 800 g tejföl

Tetejére:

  • 500 g fagyasztott eredigyümölcs
  • 2 cs piros tortazselé
  • 4 csapott ek cukor

Elkészítése:

A sütőt 170 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Az oldalát vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

Ha nagyon lágy lenne, akkor tegyük be a hőtőbe 15-20 percre, egyébként rögtön lehet használni. Nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen nagyobbra mint a tortaforma.

Tekerjük fel óvatosan a nyújtófára és emeljük át a formába. Egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába és tapasszuk a forma oldalára. Ha a forma szélén marad kevés lelógó része a tésztának, azt késsel vágjuk le. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.

A töltelékhez a pudingporokat a tejjel és a cukorral főzzük fel, majd még forrón keverjük bele a tejfölt.

Az elkészült krémet simítsuk egynletesen a formába, majd szórjuk a tetejére a még fagyos gyümölcsöket.

Süssük 70 percig az előmelegített sütőben. Ha nagyon pirulna a tészta, akkor alufóliával takarjuk le.

Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a tortazseléket a leírásnak megfelelően készítsük el 0,5 l vízzel. Ha langyosra hűlt, akkor öntsük a kihűlt tortára, majd tegyük hűtőbe, amíg meg nem dermed.

Óvatosan vegyük le a forma oldalát, ízlés szerint díszítjetjük tejszínhabbal és szeletekre vágva tálaljuk.