Hájas-leveles sütemények

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hájas-leveles sütemények

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek ecet
  • 2 ek tejföl
  • 1,5 dl szódavíz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 450 g tisztított, ledarált háj

A töltéshez:

  • cukrozott dió
  • szilvalekvár
  • baracklekvár

Elkészítése:

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hideg helyre tesszük.

A megmaradt liszttel a többi hozzávalóval rétestésztát készítünk.

15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük ( a lisztes hájat egy zsírpapíron nyújtottam ki, egyenlő nagyságúra a tésztával és ráhelyeztem). Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négybe hajtjuk.

Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük. Háromszor hajtjuk, tehát a csavarással együtt négyszer.

Végül 5 mm vastagra nyújtjuk formázás előtt a tésztát. Tetszés szerinti méretűre és formájúra vágjuk és ízlés szerint töltjük.

180 fokon szép pirosra sütjük.

Bármely formájú és ízű süteményt készíthetünk a tésztából.