Karamellás kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karamellás kocka

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Lapokhoz:

  • 6 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg kristálycukor
  • 16 g sütőpor
  • 12 evőkanál meleg víz
  • 6 evőkanál étolaj
  • csipet só

Krémhez:

  • 3 zacskó karamell ízű pudingpor
  • 7,5 dl tej
  • 25-30 dkg porcukor ízlés szerint
  • 25 dkg (tea)vaj
  • 20 dkg margarin

Rétegzéshez:

  • 2 zacskó piskótatallér
  • 1 zacskó 3 az 1-ben kávé
  • 2 dl meleg víz

Tetejére:

  • 2 ek cukrozatlan kakaópor (vagy 150 g ét vagy tejcsoki 3 ek olajjal higítva)

Elkészítése:

Lapok:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

3 tojást szétválasztunk. A sárgákat alaposan kihabosítjuk 15 dkg cukorral, 6 ek vízzel és 3 ek olajjal. 15 dkg lisztbe belekeverünk 8 g sütőport.

A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.

A habba felváltva dolgozzuk bele a lsiztes keveréket és a tojássárgás masszát. Óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze!

A kész masszát az előkészített tepsibe simítjuk és kb 15-20 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt, lehúzzuk róla a papírt és teljesen kihűtjük.

A maradék alapanyagokból sütünk egy másik lapot is.

Krém:

A krémhez kevés tejben csomómentesre keverjük a pudingporokat, majd sűsűre főzzük. Gyakran kevergetve kihűtjük. A szobahőmérsékletű margarint és teavajat kihabosítjuk a porcukorral alaposan, majd kis adagokban hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.

Összeállítás:

A meleg vízben feloldjuk az instant kávét. A krém 1/3-át kivesszük és félretesszük.

Tálcára tesszük az egyik lapot és rákenjük a krém felét. A piskótákat megmártjuk az elkészített kávéban, vigyázva, hogy ne áztassuk el, majd kitesszük vele a krémet. A maradék krémet rákenjük a piskótákra, rátesszük a másik lapot és kézzel kissé rányomkodjuk. Pár rára hűtőbe tesszük.

A félretett krém 3/4-ed részébe belekeverjük a kakaóport és rásimítjuk egyenletesen a sütire. Vagy tehetünk csokimázat is rá (akkor a csokit olajjal gőz felett felolvasztjuk). Megvárjuk, amíg kicsit medermed a teteje, majd egyforma kockákra vágjuk.

A megmaradt krémet habzsákba töltjük és ízlés szerint díszítjük vele a süteményt.