Sonkás-hagymás puffancs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sonkás-hagymás puffancs

Hozzávalók:

  • 1,2 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek tejföl
  • 1 nagy ek (kacsa)zsír
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1-2 dl langyos tej
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 4 szelet füstölt sonka

Tetejére:

  • felvert tojás
  • 25 dkg reszelt sajt
  • őrölt csípőspaprika
  • egész kömény

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, beletörjük az élesztőt és egy kevés langyos tejet ráöntve felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a tojást, a puha zsírt és a tejfölt, majd langyos tejet adagolva összegyúrjuk. Szép puha, sima kelttésztát készítünk. Letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük.

Ezalatt a lilahagymát és a füstölt sonkát pici (borsónyi) darabokra vágjuk.

Miután megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, 1 centi vastagra kisodorjuk. Megszórjuk a sonkával és a lilahagymával, majd behajtogatjuk és 5 perc pihentetés után ezt a műveletet megismételjük.

Végül a tésztát 2,5 cm vastagra kisodorjuk és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és sütőlemezre téve pihentetjük 8-10 percet.

Előmelegített sütőbe téve 210 fokon (légkeveréssel) nagyjából 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.

Közben a leeső széleket összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük tojással, szitálunk rá csípős paprikát, megszórjuk sóval, köménymaggal és sajttal, majd ezután a tenyerünkkel kissé rálapítjuk, hogy hozzáragadjanak a tojáshoz.

2-3 centi vastag csíkokra (pizzavágóval) felvágjuk és a sütőlemezre téve mindkét oldalon megcsavarjuk vigyázva, mert kissé regad!

Legvégül ezeket a csípős tekervényeket is 15-17 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!