Rakott kel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott kel

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés darált hús
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy ek fűszerpaprika
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 nagy ek apróra vágott petrezselyemzöld
  • só és bors
  • 2 közepes fej kelkáposzta
  • 3 dl rizs
  • 1 ek só
  • 1 ek étolaj és
  • 1-2 ek zsemlemorzsa a tepsi kikenéshez
  • 1 nagy doboz tejföl (900 g)
  • 1 tojás
  • 10 dkg sajt
  • 2 szelet füstölt szalonna

Elkészítése:

A vöröshagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Beletesszük a fokhagymát és a darál thúst és addig pároljuk, amíg levet nem enged. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét, ha nagyon száraz, 1 dl vizet öntünk alá és addig főzzük, amíg sűrű nem lesz (18-20 perc). Elzárjuk a lángot és félretesszük.

A kelkáposztát megmossuk és negyedekre vágjuk.

Egy edényben vizet forralunk, sót adunk hozzá és a kelkáposzta cikkeket 10 perc alatt előfőzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük.

A káposzta főzőlébe beleszórjuk a rizst és 15 perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk az olajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával és kezdődhet a rétegezés..

A húst és a rizst gondolatban 2 felé, a kelkáposztát 3 felé osztjuk.

Alulra káposzta levelek kerülnek, majd a rizs fele, erre jön a hús fele és mindezt megismételve a végén kelkáposzta levelekkel zárjuk a sort.

A tejfölt kikeverjük a tojással, a reszelt sajttal, egy csipet sóval és borssal, majd rákenjük a káposzta tetejére, végül ízlés szerint füstölt szalonna csíkokkal is díszíthetjük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután elkészült 6-8 percet pihentetjük és máris szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok!