Almás, mogyorókrémes rácsos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Almás, mogyorókrémes rácsos

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kk só
  • 1 mk cukor
  • 1 fagyasztott margarin (25 dkg)

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Töltelék:

  • mogyorókrém
  • 3 db párolt alma

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral, kevés langyos tejen felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, tejjel összedolgozzuk.

Cipót formálunk a tésztából, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy reszelővel a fagyos margarint ráreszeljük és feltekerjük.

Kinyújtjuk, háromszor hajtogatjuk 20 percenként.

Utolsó hajtogatás után fél cm vastag lapot nyújtunk.

2/3 része lesz az alja. Ebből 6-7 cm-es lapokat szabunk.

Közepére párolt, fűszeres almát teszünk. A többire mogyorókrémet kenünk.

A megmaradt részt jó vékonyra nyújtjuk és rácsozóval lehengereljük és megfelelő nagyságú darabokat vágunk a töltelék befedésére. Rátesszük a rácsos étsztát a töltelékre és a széleit jól összenyomkodjuk, akár előtte vízzel is lekenhetjük, hogy jobban összetapadjon.

A süteményt sütőpapírral fedett tepsire tesszük és felvert tojással lekenjük.

180 fokra melegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.