Házi fehér kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Házi fehér kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,6 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1,5 ek olaj

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízbe morzsoltam. Fél órát hagytam állni.

A lisztet egy tálba szitáltam, összekevertem a sóval, majd hozzáadtam a megkelt kovászt. A többi langyos vízzel jól kidagasztottam. Utoljára adtam hozzá az olajat és jól kidagasztottam. Kb 10 perc alatt szép sima lett.

Letakarta és meleg helyen 1 órán át kelesztettem.

A mekelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrtam és kenyér alakúra formáztam.

Egy jénai tál aljába sütőpapírt tettem és beletettem a kenyeret. Újból kelesztettem 40 percet.

Ezután késsel bevagdostam, vízzel lespricceltem a kenyeret és a tál oldalát és a tál tetejének az alsó felét is, majd rátettem a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőbe toltam. 30 percig sütöttem fedő alatt, majd kivettem, újból lespricceltem vízzel és ezután a sütőbe visszatéve, a teteje nélkül, készre sütöttem.