Sült hagymavirág

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sült hagymavirág

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg liszt
  • 3 kiskanál cayenne bors
  • 1 kiskanál bors
  • 2 kiskanál fokhagymapor
  • 2 kiskanál só
  • 2 kiskanál füstölt törött paprika
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • a sütéshez olaj

Elkészítése:

Tisztításkor a hagyma gyökérrészét óvatosan vágjuk le, de ne az egészet, hogy egyben tartsa az egész hagymát, majd vágjunk le a tetejéből kb 2 cm vastag szeletet, mintha egy kalapot vágnánk le róla.

A hagymát a levágott kalapjára állítjuk, úgy, hogy a gyökérrésze legyen felfelé. Beirdaljuk az aljától a tetejéig körben, vigyázva arra, hogy a hagyma nagyságától függően kb 1 cm hagyjunk a hagyma közepén, amit ne vágjunk át, hogy a gyökere egyben tudja tartani az egészet és ne essen szét. Megfordítjuk a gyökerével lefelé és óvatosan kihajtogatjuk a bevágott hagymaszirmokat.

A lisztben keverjük el a kétféle borsot, fokhagymaport, sót és a paprikát, majd alaposan forgassuk meg benne a hagymákat.

A tojásokat verjük fel habosra, majd keverjük el a tejjel. A hagymát forgassuk meg a tojásos-tejes folyadékban.

Bő forró olajban a hagyma nagyságától függően kb 15 perc alatt süssük meg. Lehetőség szerint olyan edényben süssük, amiben teljesen ellepi a hagymát az olaj. Sütés közben megfordíthatjuk vagy óvatosan kinyithatjuk az esetlegesen összetapadt szirmokat.

Tipp:

Készíthetjük sajttal is, úgy, hogy a szirmok közé tegyünk jól olvadó nagyon vékonyra vágott sajtszeleteket, akár több félét is. A sajtos verzió is nagyon finom, de nagy hátránya, hogy a sajttól összetapadnak a szirmok és nem nyílnak ki olyan szépen. Ha első próbálkozásra nem sül át teljesen a hagyma közepe, vágjuk ki késsel és akár egy kis tálka mártogatóst is tehetünk a kivágott rész helyére.