Házi barack és szilvalekváros bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Házi barack és szilvalekváros bukta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • kb 3,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott margarin
  • pici só
  • 1 citrom reszelt héja

A bukták lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás
  • 1 mk cukor

A töltelékhez:

  • házi baracklekvár, szilvalekvár

A bukta locsolásához:

  • 80 ml langyos tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, majd a kovásszal, a tojás sárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a maradék tejjel,  a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát dagasztunk.

Duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és kisujjnyi vastagra kinyújtjuk.

8×8 cm-es négyzetekre vágjuk és a közepébe lekvárt teszünk.

Feltekerjük, a két végét ujjunkkal benyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (24×39 cm)sorakoztatjuk, felvert, cukros tojással a buktákat lekenjük.

Még egyszer kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

A sütés vége felé meglocsoljuk vaníliás cukorral elkevert meleg tejjel.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

A sütő hőfoka

200 fok