Csokis farsangi fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Csokis farsangi fánk

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • kb 2 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 3 cl rum

A sütéshez:

  • 5 dl étolaj

A bevonathoz:

  • 7 dkg olvasztott csokoládé
  • 1 ek étolaj
  • 7 dkg fehér csokoládé
  • 1 ek étolaj

A díszítéshez:

  • kókuszreszelék ízlés szerint
  • dekorcukor ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom.

A lisztet tálba szitálom és elkeverem a sóval, majd hozzáadom a citrom reszelt héját, a rumot, a megkelt élesztőt és jól kidolgozom. Utolára a langyos, olvasztott vajjal szép fényes tésztát dagasztok.

Latakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztem.

A megkelt tésztát jó ujjnyi vastagra kinyújtom és fánkszaggatóval kiszúrom. A leeső részeket újra összegyúrom és kiszaggatom.
Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztem.

Felhevített étolajban kisütöm a tésztákat. Ujjammal lyukat nyomkodok a közepébe, majd lyukas felével lefel, beleengedem az olajba, majd fedővel lefedve pisora sütöm az olajban lévő felét, majd fedő nélül a másik felét is pirosra sütöm. Papírtörlőre szedve leitatom a fánkokról az olajat.

A csokoládékat az étolajjal felolvasztom, majd a langyosra hűlt fánkokat belemártom. Színes dekorcukorralés kókuszreszelékkel díszítettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá!