Lasagne marhahússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Lasagne marhahússal

Hozzávalók:
Raguhoz:

  • 60 dkg darált marhahús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 ek morzsolt vagy aprított oregánó
  • 1 ek morzsolt vagy aprított batsalikom
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kis konzerv paradicsom vagy 3 friss, érett
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 sárgarépa
  • 500 g lasagne tészta

Besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy ek liszt
  • kb 1/2 liter 2,8-as tej
  • 1-1 csipet só és bors

Tetejére:

  • 10-15 dkg sajt

Elkészítése:

A marhahúst az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra lereszelt sárgarépát, a paradicsom konzervet (ha friss, akkor forró vízbe mártva lebőrözzük és negyedeljük) és a fűszereket, felöntjük kb fél liter vízzel és lassú lángon időnként kevergetve legalább 1 órán keresztül sűrűre főzzük.

A besamelhez a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, mindezt 1 percet sütjük, majd a tejet kis adagokban hozzáadva felforraljuk és félfolyós állagúra főzzük.

Egy közepes tepsit kikenünk olajjal és a tésztalapokból kirakjuk az első réteget. A párolt húst és a besamelt gondolatban elosztjuk 5 részre.

Besamelt csorgatunk rá, amit egy spatulával kissé elsimítunk és erre tesszük a hústöltelék 5-ét, amit szintén elterítünk a besamelen, majd ismét tészta, ezt követően besamel, végül hús. Így rétegezzük fel a lasagnet. A tetejét besamellel zárjuk, amit megszórunk a reszelt sajttal.

200 fokosra előmelegített sütőbe téve 40-45 perc alatt megsütjük.

Önmagában, de körettel is tálalhatjuk, mi nagyon szeretjük mellé a frissen, habosra mixelt krumplipürét.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Az eredeti lasagne tartalmaz még 1-2 zellerszárat felaprítva és a sárgarépával együtt a húshoz adva, de én kihagytam, nagyon intenzívnek tartom.