Részeges marhagulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Részeges marhagulyás

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 burgonya
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 cikk zeller
  • 1 póréhagyma
  • 3 dl testes vörösbor
  • 7 dl húsleves (kockából)
  • 4 evõkanál olaj
  • 1 kis doboz paradicsompüré (80 g)
  • kevés cayenne bors
  • morzsolt kakukkfû
  • 20 szem fekete olívabogyó
  • néhány bazsalikomlevél
  • só, bors

Elkészítése:

Mielõtt hozzákezdenénk a fõzéshez, a cseréptálat fedelével együtt áztassuk hideg vízbe, hogy a víz egészen ellepje.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és a vöröshagymát finomra aprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a megtisztított burgonyát és a kicsumázott paprikát nagyobb kockákra, a sárgarépát és a zellert hasábokra, a megtisztított póréhagymát karikákra vágjuk.

A húst leöblítjük, kisebb kockákra vágjuk.

A hagymát felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a húst és erõs lángon 3-4 perc alatt hirtelen megkapatjuk. Felöntjük a vörösborral, majd az egészet átöntjük a vízbõl kivett, lecsepegtetett római tálba.

Elkészítjük a húslevest és elkeverjük benne a paradicsompürét, beletesszük a zöldségeket, az áttört fokhagymát, a cayenne borsot, a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, az egészet összekeverjük és a húsra öntjük.

A tálat lefedjük, hideg sütõbe toljuk és 200 fokra felmelegített sütõben másfél óra alatt puhára pároljuk.

Amikor az étel elkészült, mély tálba szedjük, tetejére apróra tépkedett bazsalikomlevelet szórunk és félbevágott fekete olajbogyóval díszítjük.