Bejgli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bejgli

Hozzávalók 4 rúdhoz:

A tésztához:

  • 55 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 6 dkg porcukor
  • csipet só
  • 8 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 tojás (szétválasztva, a kenéshez)

A töltelékhez (2 rúd mákoshoz és 2 rúd dióshoz):

  • 30 dkg darált mák
  • 30 dkg darált dió
  • 22 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 1 citrom héja reszelve
  • mazsola ízlés szerint
  • 2,5 dl tej

Elkészítése:

Egy tálba kimérjük a lisztet, vajat, zsírt, porcukrot, sót és összemorzsoljuk.

Másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját keverjük össze.

A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk, addig, amíg egynemű nem lesz a tésztánk (ne gyúrjuk túl!).

A kész tésztát 4 részre osztjuk. Téglalap alakúra igazítjuk és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára.

Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálban a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat elkeverjük. Egy másik tálban a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát szintén összekeverjük.

Felforraljuk a tejet a cukorral, egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük. Ne legyen túl híg, viszont összeálljon.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk vékonyra, rákenjük a tölteléket. A széleit behajtjuk, majd feltekerjük.

Sütőpapíros tepsibe tesszük és megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hideg helyre tesszük, amíg meg nem szárad rajta. Mikor száraz, tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban végezzük a kenést, ettől lesz márványos.

Mikor megint megszáradt, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15 perc elteltével lejjebb vesszük 190 fokra.

Készre sütjük kb 20-25 perc alatt, majd kihűlve szeleteljük.