Habos mákos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Habos mákos

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg margarin/vaj
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 1,5 ek porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1-2 ek savanykás lekvár (elhagyható)

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek darált keksz
  • 3 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral szitáljuk egy tálba. Reszeljük hozzá a hideg margarint és kézzel morzsoljuk el a liszttel.

Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nem állna össze, mert nagyon morzsás, kevés tejfölt még adhatunk hozzá. Ha pedig nagyon ragadna, lisztezzük.

Egy 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretére (vagy kézzel nyomkodjuk a tepsibe egyenletesen) és helyezzük a tepsibe. Kenjük meg vékonyan lekvárral.

Máktöltelék készítése:

A mákot szórjuk egy lábasba a porcukorral együtt. Öntsük hozzá a tejet, reszeljük hozzá a megtisztított citrom héját és lassú tűzön főzzük össze.

Adjuk hozzá a 3 ek darált kekszet (ez az eredeti receptben nincs, de nekem elég laza lett a töltelék, így biztosra szerettem volna menni), majd vegyük le a tűzről, és egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. Alaposan keverjük el.

Simítsuk rá a tölteléket a tepsiben várakozó, lekvárral megkent tésztára, majd az egészet toljuk be a felmelegedett sütőbe és süssük kb. 25-30 percet.

Hab készítése:

A sütés vége felé kezdjük el felverni a tojásfehérjéket úgy, hogy a kristálycukrot kanalanként adagoljuk hozzá. Akkor jó, ha olyan kemény a hab, hogy nem esik ki a tálból, ha fejre állítjuk.

A sütink akkor jó, ha a töltelék már nem remegős. Ekkor egyenletesen kenjük rá a tojáshabot, fodrozzuk, vagy simítsuk el szépen rajta és toljuk vissza a sütőbe további 10-15 percre. (Én ekkor már 170 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.)

Ha a hab szép világos színt kezd kapni, a mű elkészült.

Hagyjuk kihűlni, végül forró vizes késsel szeleteljük.

Tömény mákos finomság, aminek elég nehéz ellenállni! 😉