Szezámmagos csomócska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szezámmagos csomócska

Hozzávalók 8 zsemléhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 3 kk só
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg margarin

Tetejére:

  • szezámmag
  • mák
  • 1 egész tojás

Elkészítése:

1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy evőkanál cukorral, majd a liszteket egy tálba szórjuk és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd a többi összetevőt és a tejet fokozatosan hozzá adva dagasztjuk.

Ha elkészült a tésztánk, leválik a dagasztótál oldaláról akkor meleg helyen duplájára kelesztjük (kb 1-1,5 óra).

A megkelt tésztát ismét összegyúrjuk és 8 részre osztjuk, majd hosszú, gömbölyű kis rudacskákat formálunk melyekre hurkot kötünk és oldalt a 2 tésztavéget összenyomjuk.

A csomócskáinkat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb még 20 percig kelesztjük. Ezt követően megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk ízlés szerint a szezámmaggal,egy-egy csipet sóval és a kevés mákkal

Előmelegített sütőben, magas hőfokon aranybarnára sütjük.

Tipp:

A tészta természetesen más lisztből is elkészíthető és nem csak a tetejére, de bele is gyúrhatunk magvakat!
A tepsibe hagyjunk közöttük nagyobb távolságot, mert még sülés közben is nőnek majd!