Sertés szűzpecsenye kenyértésztában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sertés szűzpecsenye kenyértésztában

Hozzávalók:

  • 60 dkg tisztított sertésszűz
  • 20 dkg magozott zöld olívabogyó
  • 15 dkg bacon
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • bors
  • 1 kk kristálycukor

A kenyértésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl olívaolaj

A körethez:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • barnacukor

Elkészítése:

A baconszeleteket 180 fokos sütőben 5 perc alatt ropogósra sütjük. Miután kihűlt, mozsárban apróra törjük. Az olívabogyót leturmixoljuk. Az olívát, szalonnát, zsemlemorzsát és a tojást összekeverjük.

A sertés szüzet négy egyforma darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben mindenütt kérget sütünk rá.

Félretesszük, majd az aljuk kivételével körbekenjük az olívás pasztával. Így nem áztatjuk el a tésztát alul.

A kenyérhez langyos vízbe beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az élesztős vizet, megsózzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, alaposan bedagasztjuk, majd langyos helyen fél órán át kelesztjük.

Újra összegyúrjuk és négy egyforma cipóra osztjuk. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és mindegyik tészta közepébe 1-1 szüzet belecsomagolunk.

200 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, vizes ecsettel átkenjük a tetejét, így szép fényes lesz.

A sárgarépákat megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, összekeverjük olvasztott vajjal és barna cukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe a lapos részével lefele rakjuk. 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.