Túrógombóc torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrógombóc torta

Hozzávalók egy 20cm-es formához:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg liszt + a formához
  • 3 dkg búzadara
  • vaj/margarin a formához

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag főzés nélküli zselatin (20 g)

A gombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.

A piskótához elektromos habverővel verjük habosra az egész tojásokat a cukorral, várjuk meg, míg kifehéredik (kb 10 perc). Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a búzadarát, óvatosan keverjük el.

A masszát öntsük egy 18-20 cm-es, kikent, kilisztezett kapcsos vagy szilikonos tortaformába, az előmelegített sütőben süssük készre kb 30-35 perc alatt készre. Tűpróbával ellenőrizzük.

A töltelékhez elektromos habverővel keverjük el a túrót a tejföllel, adjunk hozzá reszelt citromhéjat, a cukrot, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a zselatint.

A gombócokhoz keverjük el az enyhén áttört túrót a búzadarával és a tojással. Adjunk hozzá csipet sót, hagyjuk állni a masszát 30 percet.

Vizes kézzel formázzunk 20 darab kis gombócot, lobogó, sós vízben főzzük ki. Szűrjük le, forgassuk meg (serpenyőben) a kevés olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. A maradék morzsát tegyük félre.

A kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen 3 lapba. A tortaformába visszatéve töltsük össze a túrókrémmel úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. Tegyük hűtőszekrénybe minimum 3 órára.

Vegyük ki a formából, szórjuk meg a tetejét a félretett zsemlemorzsával, díszítsük a mini gombócokkal.