Szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szalagos fánk

Hozzávalók:
Tészta:

  • 500 g liszt
  • 220 ml tej ( tehéntej a legjobb )
  • 40 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • csipet só

Sütéshez:

  • zsír vagy olaj

Tálaláshoz:

  • lekvár
  • porcukor

Elkészítése:

A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt egy edénybe tesszük és legalább 15-20 percet hagyjuk hogy az élesztő felfusson.

A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat és a tojások sárgáját. Keverjük össze a tésztát és addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. A tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és tegyük meleg helyre hogy megkeljen. Ez minimum 1 óra.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2 cm vastagságúra és egy kb 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat.

A fánkok közepét ujjunkkal kicsit nyomkodjuk be. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon és letakarjuk, most megint kelesszük minimum 30 percet.

Ezután a nem túl forró zsírban vagy olajban kisütjük a fánkokat. Fontos, hogy először a lyukas felét süssük meg, de FEDŐ alatt, ez kb 1 perc, majd megfordítjuk és a másik felét is ugyanennyi idő alatt megsütjük, de ezt már nem kell lefedni (így fog kialakulni a szalag).

Ha kész kivesszük, teszünk rá lekvárt és meghintjük porcukorral.