Stefánia vagdalt torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Stefánia vagdalt torta

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés darálthús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 7+2 tojás
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 1 tk fasírt fűszerkeverék
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 cs petrezselyemzöld vagy 2 ek morzsolt tasakos
  • 1 ek étolaj
  • 2 ek panírmorzsa

Elkészítése:

7 tojást keményre főzünk, hideg vízzel lehűtjük, lehéjazzuk és félretesszük.

A darálthúshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, 2 egész tojást, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük, összegyújuk.

Egy 23 cm átmérőjű kuglóf sütőformát (fém vagy szilikon teljesen mindegy, egyikbe sem ragad bele) kikenünk étolajjal és megszórjuk panír vagy zsemlemorzsával.

A bekevert fasírthús felét belenyomkodjuk a formába, körberakjuk a főtt tojásokat, majd a másik felét is rátesszük és kézzel vagy egy kanállal kissé lenyomkodjuk főleg a széleinél, hogy a hús felvegye a forma alakját.

Egy tepsibe beletesszük az előkészített stefániát és 210 fokosra előmelegített sütőbe téve 90 percig sütjük.

Ezután kivesszük a sütőből, a tetejére ráhelyezünk egy sütőlemezt, majd egy határozott mozdulattal átfordítjuk, leszedjük róla a sütőformát és visszatesszük a sütőbe, de most már csak 190 fokon sütjük (légkeveréssel), hogy kissé megpiruljon a külseje.

Végül miután megsült a stefánia, kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és tálcára átrakva tálaljuk.

A családom nagyon szereti, mi most krumplifőzelékkel fogyasztottuk.

Jó étvágyat kívánok!