Fahéjas sütemény egész körtével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Fahéjas sütemény egész körtével

Hozzávalók egy kalácshoz:

A körte főzéséhez:

  • 2 l víz
  • 100 g kristálycukor

A töltelékhez:

  • 3 nagyobb körte

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 120 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 180 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 kk fahéj
  • 100 ml olívaolaj
  • 60 g vaj (olvasztott)

Elkészítése:

Egy edényben felforraljuk a vizet a cukorral együtt és 5 percre belerakjuk főni a körtéket.

Ezután a körtéket kivesszük, majd hagyjuk lecsepegni. Levágjuk az aljukat, hogy majd stabilan megtudjanak állni a formában.

Megforgatjuk a körtéket lisztbe (kb a háromnegyedükig), majd beleállítjuk őket a sütőpapírral bélelt 30*10 cm-es sütőformába.

A tésztához a tojásokat keverjük habosra a cukorral, a lisztet pedig összekeverjük a sütőporral, fahéjjal és a csipet sóval.
Az olívaolajat és az olvasztott vajat a tojásos cukros keverékhez öntjük, majd jól elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és jól átkeverjük a tésztát.

A tésztát a körték köré öntjük a formába és meghintjük kevés fahéjas cukorral a tetejét.

A körték csúcsát (szárát is) betekerjük kevés alufóliával nehogy túl süljenek, megégjenek.

170 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp:

Ez a sütemény azért különleges, mert a tésztájába egészben kerül bele a körte. Sülés közben a fahéj és a körte illata lengi be a lakást. Látványos és nagyon finom! Igazi őszi csemege.