Töltött kelttészta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött kelttészta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 7,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk só
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • kb 6 dl langyos tej
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája

Kenéshez:

  • 2 ek tejföl
  • 1 tojássárgája

Máktöltelék:

  • 50 dkg mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl forró tej

Túrótöltelék:

  • 1 kg túró
  • 2 ek folyékony édesítő vagy 20 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek búzadara
  • 3 tojássárgája
  • lekvár

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dl tejjel,csipet cukorral felfuttatjuk.

A lisztbe keverjük a sót, majd a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes lágy tésztát dagasztunk. Amikor kicsi hólyagok jelennek meg a tésztában kész van.

A tésztát 3 részre osztjuk. Azonnal nyújtjuk, töltjük és a tepsiben kelesztjük kb 40 percig.

A mákot a cukorral ledaráljuk és a forró tejjel összekeverjük. A túrótöltelék hozzávalóit jól összekeverjük.

A mákoshoz az első tésztát 3 részre vágjuk és külön-külön kinyújtjuk téglalap alakúra. Minden lapot megszórunk a töltelékkel és feltekerjük, majd tepsibe tesszük.

A túróshoz a második tésztát kinyújtjuk, kb 8*8 cm-es kockákra vágjuk. A tölteléket elosztjuk rajta, a négy sarkát középen összefogjuk, kicsit megcsavarjuk és tepsibe tesszük egymástól kicsit távolabb.

A maradék tésztát nyújtás után szintén kockára vágjuk, rárakjuk a lekvárt és kettéhajtva (átlósan a sarkait, háromszög alakúra formázva) tepsibe tesszük.

Előmelegített sütőben, 175 fokon szép pirosra sütjük, de miekőtt kivennénk, a tojássárgáját kikeverjük a tejföllel és pici édesítővel, majd lekenjük vele a tésztát és még 10 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!