Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
Piskótához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítése:
Kenjük ki a tortaforma alját margarinnal vagy olajjal. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgákhoz adjunk hozzá a vizet. Fokozatosan keverjünk hozzá a porcukrot és tegyük bele a vaníliás cukrot vagy vanília aromát. Reszeljünk ebbe a keverékbe citromhéjat, ezen kívül szórjunk bele a sót. Mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a sütőport. Lassan adjuk hozzá a masszához.
Egy másik edényben verjük keményre a tojásfehérjéket. A felvert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal keverjük bele a tojássárgáját tartalmazó masszába, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.
Körülbelül fél óráig süssük a tésztát. Érdemes tűpróbát végezni. Ha ragad még a tészta, folytassuk a sütést. Ha szép aranybarna a piskóta, akkor elkészült. Fontos: 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a sütemény!
Amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet. Verjük fel a tejszínt. Addig verjük, amíg sűrű állagú nem lesz. Keveset tegyünk belőle félre a díszítéshez. A kissé kiolvadt gesztenyemasszát reszeljük bele, ízesítsük rumaromával és fahéjjal.
A kihűlt piskótát vágjuk három részre. A rétegek közé tegyünk gesztenyekrémet és szórjuk meg lecsepegtetett és felaprított körtebefőttel. Úgy gazdálkodjunk a krémmel, hogy a torta bevonásához is maradjon elegendő.
A rétegek elkészítése után kenjük be a torta külsejét gesztenyekrémmel. Reszeljünk le körülbelül 5 dkg étcsokoládét. Szórjuk meg a torta oldalát, igény szerint a tetejére is tehetünk belőle.
A maradék tejszínbe keverjük bele a kakaóport és teáskanállal formázzunk kis gömböket belőle. Helyezzük a torta tetejére kör alakban, kevés helyet kihagyva egymás között. Ezek közé körte kompótot tehetünk.
Jó étvágyat kívánok!