Túrós-áfonyás leveles rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós-áfonyás leveles rétes

Hozzávalók:

  • 1 kg leveles tészta
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 45 dkg félzsíros túró
  • 3 ek tejföl
  • 6-7 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 15-20 dkg friss vagy mirelit fekete áfonya
  • 2 ek búzadara
  • 1-1 ek porcukor

Elkészítése:
A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, a cukrokat, a citromhéját, a tojássárgáját, egy csipet sót és villával csomómentesen összekeverjük.

Az tojást felverjük.

A felengedett tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagságú téglalapra sodorjuk. A túrótöltelék felét ráöntjük és a széleit elhagyva egyenletesen elkenjük, majd rászórjuk az áfonya egyik felét, végül meghintjük egy ek búzadarával.

A peremét körben megkenjük a tojással, a széleit behajtjuk és (mint a bejglit) nagyon lazán, kissé levegősen feltekerjük.
Azért kell lazán feltekerni, mert a leveles tészta süléskor igencsak “terjeszkedik” és nehogy kirepedjen!

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd néhány helyen villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe téve 210 fokon nagyjából 45 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón porcukrot szitálunk rá.

Jó étvágyat kívánok!