Túrós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Túrós torta

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 12 tojás
  • 24 dkg porcukor
  • 16 dkg liszt
  • 8 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tasak vaniliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl habtejszín
  • 150 g tejföl
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz
  • reszelt citromhéj

Tetejére:

  • 1 tábla étcsokoládé
  • 1 tábla tejcsokoládé

Elkészítése:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A formát kivajazzuk és lisztezzük, vagy sütőpapírt terítünk bele.

A tojásokat a porcukorral habosra felverjük, óvatosan belekeverjük az étolajat és a vizet. Lassan belekeverjük a kakaós, sütőporos lisztet.

A masszát ketté osztjuk (vagy külön-külön keverjük ki), belesimítjuk a formába és kb 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk!). A lapokat rácsra téve kihűtjük.

A túrót, cukrot, reszelt citrom héjat, tejfölt jól összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a túróhoz.

A forró vízben feloldjuk a zselatint és ha langyosra hűlt, a túrós masszához öntjük és jól elkeverjük.

Az egyik lapot visszatesszük a csatos formába, ráöntjük a túrós masszát és ezt befedjük a másik lappal, hűtőbe tesszük pár órára.

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládékat és bevonjuk vele a tortánkat és ízlés szerint díszítjük (én a krémbe és a tetejére is tettem pár darabot).