Tejfölös csirke nokedlivel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejfölös csirke nokedlivel

Hozzávalók:
A csirkéhez:

  • 1 egész, konyhakész csirke
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál pirosarany
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

A nokedlihez:

  • 50 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • víz

Elkészítése:

A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Az egyik szárnyába beletesszük a zúzáját, a másikba a májat. A csirkemellet 4-be, a combokat 2-be vágjuk.

A hagymákat apró kockára vágjuk és olajon szép üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál pirospaprikát és visszatesszük a tűzre. Azonnal rászórjuk a csirkedarabokat, megforgatjuk benne, megsózzuk és hozzákeverjük a pirosaranyat is.

A tűzön egy kicsit átforgatjuk az egészet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi (3/4 részig lepje el). Közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk kb fél óra alatt.

Ezután a fedőt levesszük róla és élénkebb lángon a vizet kicsit elpárologtatjuk úgy, hogy pörköltszerű szaftot kapjunk.

Elkészítjük a habarékot: 1 evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk 2 evőkanál vízzel. Hozzáadunk 2 dl tejfölt és addig keverjük, amíg krémes lesz.

A tűzről lehúzzuk a húst és behabarjuk a tejföllel, majd takaréklángon hagyjuk, hogy egyet gyöngyözzön az étel és rögtön tálaljuk (nem szabad felforralni, mert összeugrik benne a tejföl).

A lisztbe ütjük a tojásokat, megsózzuk és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk.

Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, megsózzuk és ha forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a vízbe a tésztát és közben óvatosan megkeverjük a nokedliket, hogy ne ragadjanak az edény aljára.

Újraforrás után a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük, nagyon gyorsan forró víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük őket.

Olajjal picit meglocsoljuk és összekeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze. Fedővel lefedjük, forrón tálaljuk.