Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:
Csokoládékrém:
Csokoládé ganache:
Elkészítése:
Először gőzfürdő fölött olvasszunk fel 6 dkg étcsokoládét, majd hagyjuk visszahűlni mielőtt a cukros-tojáshoz csorgatnánk.
Tegyünk a keverőtálba 6 dkg porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 2 egész tojást, majd keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a visszahűtött, olvasztott csokoládét és keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.
Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
A másik két tésztalapot is hasonlóképpen keverjük, majd süssük meg.
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat és keverjük habosra.
Ezután egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, majd a rumot is.
Végül adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára a krémet. Ezután 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre, majd a maradék krémmel töltsük meg a lapokat.
Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára, majd egyenletesen kenjük meg a krém felével. Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, tenyérrel egy kicsit nyomjuk le, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, tenyérrel kicsit nyomjuk le, majd vékonyan kenjük le a félretett krémmel.
Ezután tegyük be a tortát a hűtőbe (vagy hideg helyre), hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Egy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük ki.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csorgassuk rá a visszahűtött csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Természetesen egyszerre is kikeverhetjük a tésztát, majd egy 26 cm-es tortaformában süssük meg. A megsült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel három egyforma tortalappá.