Nyírségi húsgombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Nyírségi húsgombócleves

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 2 sárgarépa hosszúkásra vágva
  • 1 petrezselyemgyökér, megtisztítva, hosszúkásra vágni
  • 3 krumpli kockára vágva
  • 1 marék zöldbab és zöldborsó
  • 1 paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika (őrölt)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek liszt a habaráshoz
  • 1 kevés mustár vagy ecet
  • 1 kevés tárkonylevél és petrezselyemzöld

Gombóchoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek rizs
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • 1 fej nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva vagy reszelve

Elkészítése:

A sárgarépát, a petrezselyem zöldet és a zöldbabot felszeletjük. A krumplit kockákra vágjuk, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, a sóval és a szemes borssal feltesszük főni.

Amíg fő, elkészítjük a gombócokat. A hozzávalókat összegyúrjuk és nedves kézzel kis gombócokat formázunk a masszából.

Amikor a leveslé felforr, beletesszük a gombócokat is, majd együtt kb 20 perc alatt készre főzzük.

Ha úgy érezzük, hogy megfőtt, behabarjuk (ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz). A tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet és a leveshez adva felforraljuk az egészet. Kevés ecet vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá.

A végén apróra vágott petrezselyemzöldet valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá.