Hozzávalók:
Elkészítése:
A lereszelt káposztát besózzuk és 1 órát állni hagyjuk. Aztán kinyomkodjuk és kevés forró zsíron 1 dkg cukorral megpirítjuk.
Mérsékelt tűzön, gyakran kevergetve sütjük, amíg a káposzta víztartalma el nem párolog és világosbarna színt nem kap, majd belekeverjük a leszűrt tésztát.
Anyai nagymamám gyerekkoromban gyakran készítette. Van aki borssal, van, aki porcukorral megszórva ette.
Egy másik ismerősöm a következőképpen párolja a káposztát:
1,20 kg fejes káposzta
4 dkg vöröshagyma
6 dkg zsír
cukor, ecet, só, köménymag, víz
Megmossuk, vékony szeletekre vágjuk és a torzsáját kiszedjük. A zsírt megolvasztjuk, kevés cukrot teszünk bele és világosra pirítjuk. Beletesszük a hagymát, gyorsan elkeverjük és beletesszük a káposztát. Adunk hozzá egy kevés ecetet, erős tűzön, gyakran kevergetve pároljuk, amíg kissé összeesik és a leve elpárolog. Letakarjuk és mérsékelt tűzön, gyakran kevergetve puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte és a zsírjára sült, kevés vízzel engedjük fel és pároljuk tovább. Ha már puha, ízesítjük.