Szaftos, gombás nyúl

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szaftos, gombás nyúl

Hozzávalók:

  • 1,5 kg nyúlhús (egész nyúl)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • 2 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál édes fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 2 dl víz
  • 30 dkg szeletelt friss gomba
  • 0,5 evőkanál szárított gomba fűszerkeverék

Elkészítése:

A konyhakész, megmosott, előkészített nyulat daraboljuk fel, majd sózzuk meg a húsát.

A felhevített olajon a húsdarabokat pirítsuk körbe. Hagyjuk, hogy színt kapjanak végül vegyük ki az edényből a húsdarabokat.

Az edényben maradt szafthoz tegyük hozzá a szalonna darabokat és hagyjuk, hogy megsüljenek. Adjuk hozzá a zsírt és felkockázott vöröshagymát és dinszteljük meg. Húzzuk félre az edényünket és adjuk a lesütött hagymához a törött paprikát.

Tegyük rá a húst és keverjük el a hagymás alappal. Sózzuk, borsozzuk adjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket. Öntsünk az alapunk alá 2 dl vizet, majd fedjük le az edényünket. Hagyjuk, hogy a hús saját levét kiengedve párolódjon meg. Időnként nézzük meg, ha szükséges, apránként pótoljuk a folyadékot.

Amikor a húsunk félig megpuhult, adjuk hozzá a szeletelt gombát. Ízesítsük sóval, borssal és fél evőkanál szárított gomba fűszerkeverékkel, majd főzzük készre. Ez az étel akkor finom, ha sűrű szaftja van.

Ízlés szerint tálalhatjuk bármilyen körettel, amit szeretünk. Jól illik hozzá bármilyen olyan köret, amivel tunkolni lehet. Kenyér, sült burgonyagaluska, dödölle, burgonyagombóc.