Mézes sütik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mézes sütik

Hozzávalók:

  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kg finomliszt
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 2,5 dl méz

Elkészítése:

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.

Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint, majd a mézet és a tojásokat is hozzáadjuk. Ekkor fogunk egy villát és az egészet átkavarjuk, majd mikor már nem tudjuk kavarni, akkor kézzel összegyúrjuk és 3 részre osztjuk.

Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél centi vastagra, majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a sütiket és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felülsütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több, mert rágós és kemény lesz.

Tipp:

Akkor is vegyük ki a sütőből, ha nyersnek látjuk, mert a méz olyan magas hőfokon ég és sül, hogy még így is sülni fog a tészta. Az össze gyúrt tésztát több részre oszthatjuk narancs, vanília, citrom és csoki aromát gyúrhatunk bele. Így többféle illatú és ízű kekszet készíthetünk. Ezek az aromák jól illenek a mézeskalács fűszerhez. Zárható dobozban hetekig puha marad. A tésztát nyersen lefagyaszthatjuk sütés előtti napon a hűtőben hagyjuk kiengedni.