Spenótos csirkealagút

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Spenótos csirkealagút

Hozzávalók:

  • 30-35 dkg csirkemell
  • 3 ek zabpehely
  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 magyaros tömlős krémsajt
  • só, bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 csipetnyi szárított lestyánlevél
  • fokhagymás borskeverék
  • 5-6 szelet pulykasonka
  • 30 szelet kolbász karika
  • 12-14 db nagy spenótlevél
  • 2 ek olívaolaj
  • 5-6 aszalt paradicsom ( olívaolajos)

Elkészítése:

Megmossuk, majd ujjnyi csíkokra feldaraboljuk a húst. Sózzuk, fokhagymás borssal meghintjük.

Elkészítjük az öntetet: összekeverjük a tejfölt a tojással, krémsajttal, a reszelt sajt felével, zabpehellyel és sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a szárított petrezselyemzöldet, csipetnyi lestyánt. Feldarabolunk 2-3 szárított paradicsomot és a csirkemellel együtt a tejfölös masszához keverjük.

Egy kis lábasba vizet teszünk forrni, amibe belemártunk néhány spenótlevelet (de nem főzzük), majd papírtörlőre szedjük, hogy megszáradjon.

Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk és olívaolajjal jól megkenjük. Elkezdjük rétegezni a hozzávalókat, az aljára teszünk néhány kolbászkarikát (nálam kb 10), majd erre ráfektetünk 5-6 szelet pulykasonkát (vagy gépsonkát), ráhelyezzük a lecsepegtetett spenótleveleket, erre ismét kolbászkarikákat rakunk, végül ráöntjük a csirkemellet. A tetejét megrakjuk mozzarella golyóval, 5-6 szelet kolbásszal illetve aszalt paradicsommal.

180 fokos sütőben sütjük ameddig a teteje elkezd pirulni (kb 40 perc). Én az őzgerincformát egy sütőtepsire rakom,ha esetleg nedvesség kifolyna, ne menjen a sütőbe.

Amikor a teteje kezd pirulni, a tepsire borítom és gazdagon meghintjük reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, ameddig szép színe lesz.

Sütés után 10 percig pihentetjük és utána szeleteljük.

Tipp:

Aki szeretné tehet bele több spenótot. Hidegtálon is finom.