Hozzávalók 12 darabhoz:
Édes morzsához:
Elkészítése:
A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket és óvatosan távolítsuk el a magokat (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani és a kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat).
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat és keverjük össze.
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát.
A muffin formát béleljük ki papírral vagy szilikon formákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét édes morzsával.
Az édes morzsához a hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze. Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.