Rakott karfiol

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 4-5 db burgonya
  • 1 db nagyobb karfiol
  • 2 db kápia paprika
  • 1 ek magyaros fűszerkeverék
  • 1 ek zsiradék vagy étolaj

Húsos réteg:

  • 60-65 dkg darált hús
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 3 ek zsiradék vagy étlaj
  • 1 tk só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1 tk apróra vágott tárkony (ízlés szerint elhagyható)

Tetejére:

  • 4 nagy ek tejföl
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 db tojás
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 ek morzsolt petrezselyemzöld

Elkészítése:

Előkészítjük a rétegekhez a hozzávalókat.

A felaprított vöröshagymát a zsiradékon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát és a fűszereket, öntünk alá nagyjából 1 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk/főzzük (kb. 18-20 perc), amíg a leve el nem fő.

A burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, majd lehéjazzuk és felszeleteljük. A karfiolt rózsáira szedjük és azt is 6-7 perc alatt enyhén sós vízben előfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
A kápia paprikákat felkarikázzuk.

A tojásokat egy villával felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, a tejfölt (12%-osat használtam) és a fűszerekkel alaposan összekeverjük. Közepes állagúra készítve kissé folyós masszát kell keverni, hogy könnyen kenhető, elosztható legyen!

Egy nagyobb tepsit kikenünk a zsiradékkal vagy olajjal.

Alulra tesszük a főtt burgonya karikákat, megszórjuk a fűszerkeverékkel, rátesszük a paprika karikákat, ezután a karfiolt is elosztjuk a tetején.

A párolt húst belekanalazzuk a karfiolok közé, végül a tejfölös-sajtos masszával zárjuk a sort.

Előmelegített sütőben 210 fokon naggyából 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve pihentetjük 10-12 percet, majd szeletelhető!

Jó étvágyat kívánok!

box style=”info”]Hús nélkül is elkészítve kiváló egytálétel![/box]