Fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 30 ml rum
  • a sütéshez 5 dl étolaj

Elkészítése:

A langyos tejet összekeverjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, a rumot és a sót.

Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarva, 20-30 percig pihenni hagyjuk.

Egy lábosban felforrósítjuk az étolajat, a fánkokat a felső felükkel tesszük bele és fedővel lefedjük. Amikor aranysárgára pirultak, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.

Konyhai papírtörlőre szedjük és miután a fölösleges étolajat felszívta, tálcára rakjuk és porcukorral megszórva, házi lekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!