Ekler fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Ekler fánk

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg (rizs)liszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 tojás
  • 2 dl víz
  • csipet só

Töltelék:

  • 5 dl habtejszín

Tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 ek étolaj

Elkészítése:

A vizet, a sót és a zsírt elkezdjük egy edényben melegíteni. Amikor a zsír elolvadt, hozzáadjuk a lisztet és fakanállal addig keverjük, míg a tészta összeáll és elválik az edény falától.

A tűzről levéve, még a forró masszához hozzáadjuk egyesével a tojásokat és azonnal, jól elkeverjük.

Habzsákba töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsibe 4-5 cm távolságra, hosszúkás fánkokat formázunk.

Egy órát pihentetjük, majd 210 fokos sütőbe toljuk, 10 percig sütjük ezen a hőfokon (de közben nem lehet kinyitni a sütőajtót), majd még kb 10 percig sütjük 180 fokon.

Ha a tészta kihűl, akkor kettévágjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük és a fánkok aljára nyomunk belőle. A felső lapok végeit vízgőz felett, 1 evőkanál étolajjal megolvasztott csokiba mártjuk.

Ha a csoki megkötött akkor a habra tesszük. Azonnal fogyasztható.